Handtherapie werkt!

Goede zorg / zorg goed voor je handen!
De hand is het dagelijks meest gebruikte werktuig van de mens. We voelen ermee en voeren er veel handelingen mee uit. De handen en polsen zitten complex in elkaar. Veel botjes, spieren, bloedvaten, zenuwen, pezen en gewrichten werken samen. Er kunnen daardoor snel klachten ontstaan waardoor u uw handen niet goed of helemaal niet meer kan gebruiken.

Juist omdat de hand zo complex in elkaar zit, is het belangrijk om in geval van klachten snel maatregelen te nemen. Als u er niet tijdig bij bent dan is er namelijk vaak overbelasting van andere delen, omdat de pijnlijke plek wordt ontzien. Er is namelijk vaak iets doelgericht aan te doen. Onze handtherapeut helpt u daarbij.

 

Wat is?
Handtherapie is een specialisatie binnen de ergotherapie. De handtherapeut is gericht op het verbeteren van mobiliteit, kracht, coördinatie en belastbaarheid van de arm, pols en hand. Dat kan in de vorm van een wondbehandeling, littekenbehandeling, training, oefentherapie of spalktherapie.

 

Voor wie?
Handtherapie is er voor iedereen die klachten ervaart aan de hand of pols. Vaak is dit het gevolg van een ongeluk of overbelasting. Ook ziekte, slijtage of repeterende bewegingen kunnen een oorzaak vormen van (pijn)klachten in de handen.

Na een operatie is meestal handtherapie nodig om uw hand, pols of arm weer goed te kunnen bewegen. Het is belangrijk om zo snel mogelijk na de operatie te beginnen met handtherapie zodat littekens minder kans hebben om verklevingen te veroorzaken.

 

Wordt handtherapie vergoed door mijn verzekeraar?
Het antwoord is Ja! Handtherapie wordt bij ons gedeclareerd onder de ergotherapie behandelingen. Vanuit de basisverzekering is dat maximaal 10 uur per kalenderjaar. Onze praktijk is een zogenaamde Direct Toegankelijke Ergotherapie (DTE) praktijk. U heeft GEEN verwijzing van uw huisarts nodig en kan direct een afspraak plannen.

 

Veel voorkomende klachten in de hand en pols zijn:

  • Artrose
  • Instabiliteit van de pols
  • Carpaal Tunnel Syndroom
  • Breuken
  • Skiduim
  • Bindweefselverharding (harde knobbels en/of draden in de handen)
  • Hamer vinger (gebogen topje door gescheurde strekpees)
  • Herstel na een (hand-, arm of polsoperatie)